baza wiedzy

Owsianka na redukcji – jak ją komponować?

Owsianka na śniadanie – jak ją komponować aby była bardziej sycąca i mniej kaloryczna? 😊

1.Owsiankę ugotuj na wodzie a następnie dodaj do niej źródło białka (makroskładnika diety, które najpóźniej opuszcza żołądek). Zapewni Ci to większe uczucie sytości i ograniczy chęć podjadania😊. W tym celu do owsianki dodaj małe opakowanie skyru (150g) czy też pudding proteinowy (polecam pudding ProFeel dostępny w Biedronce!).

2.Jako dodatek, wybierz raczej te mniej kaloryczne owoce. O tej porze roku, świetnym wyborem mogą się okazać mrożone owoce jagodowe, które są przy okazji świetnym źródłem antyoksydantów! A wiecie ile mają kalorii? Przykładowo: 100 g malin mrożonych = 56 kcal; 100 g borówek amerykańskich = 57 kcal. Dla porównania, 100 g banana =90 kcal.

3.Jeżeli preferujesz bardziej słodkie smaki, zamiast miodu czy syropu, dodaj łyżeczkę erytrytolu – naturalnej substancji słodzącej z rodziny polioli, którego wartość energetyczna wynosi równe ZERO ! (Uważaj jednak aby nie przesadzić z ilością, ponieważ w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający). Dobrym wyborem będzie także użycie odżywki białkowej, która nada Twojej owsiance słodkości (w tym celu owsiankę możesz wymieszać ze zwykłym jogurtem naturalnym/mlekiem i wzbogacić w białko poprzez dodatek ulubionego białka w proszku).

4.Orzechy – pyszne, zdrowe, jednak również bardzo kaloryczne ! Dzięki ich dodatkowi obniżysz ładunek glikemiczny posiłku, jednak także zwiększysz wartość energetyczną posiłku (w zależności od rodzaju orzechów, ich kaloryczność waha się pomiędzy 55-65 kcal w 10g!). Dlatego po prostu nie przesadzaj z ich ilością 😊.