Czy lubicie truskawki i inne letnie owoce sezonowe? Jeżeli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość ! Produkty tego typu możecie spożywać również poza sezonem, w postaci mrożonek !
Oczywiście smak oraz tekstura owoców mrożonych będzie różniła się od tych świeżych, jednak cenne witaminy, minerały oraz inne substancje biologicznie czynne wcale nie ulegną dużym stratom J.
W jednym z badań naukowych porównano zawartość witamin, minerałów, błonnika oraz substancji antyoksydacyjnych w owocach świeżych (truskawki i jagody) oraz ich mrożonych odpowiednikach. Autorzy wzięli pod lupę takie składniki jak: wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, błonnik, związki fenolowe (ekwiwalenty kwasu galusowego), witaminę C, B2 oraz E. I wiecie co się okazało?
– Mrożenie wcale nie spowodowało obniżenia wartości odżywczej owoców! W większości przypadków autorzy obserwowali różnice na poziomie ~10%.
– Zawartość witamin w mrożonych jagodach nieznacznie się zwiększyła!
– Największe straty zaobserwowano w zawartości witaminy B2 w truskawkach, których zawartość po zamrożeniu wynosiła 67% w stosunku do truskawek świeżych.
Jaki z tego morał?
Owoce mrożone, choć pewnie nie tak pyszne jak te świeże, w dalszym ciągu są dobrym źródłem cennych mikroelementów! Dodatkowo, ze względu na dużą zawartość wody, nie będą stanowiły zagrożenia dla naszej sylwetki ;). Tak więc jeżeli brakuje Wam smaków lata, to śmiało sięgajcie po mrożonkiJ.
Więcej szczegółów znajdziecie w tabelach !
Bibliografia
Bouzari A., Holstege D., Barrett D. Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage. J. Aargic. Food Chem. 2015, 63,957-962
Bouzari A., Holstege D., Barrett D. Mineral, Fiber, and Total Phenolic Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage. J. Aargic. Food Chem. 2015, 63,951-956