Cześć,

Nazywam się Katarzyna Przewłócka, jestem dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem, nauczycielem akademickim i absolwentką Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie po 9 latach nauki udało mi się uzyskać stopień doktora w dyscyplinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu.  Moja działalność naukowa i zawodowa skupia się w głównej mierze na żywieniu osób aktywnych fizycznie.

Współpracuję zarówno ze sportowcami wysokiego wyczynu, jak i osobami trenującymi amatorsko, czy osobami chcącymi zredukować swoją masę ciała. Pomagam także w dopasowaniu diety u osób z insulinoopornością, nadciśnieniem tętniczym, chorobami tarczycy czy z dolegliwościami jelitowymi.

Jestem zaangażowana w rozwój nauki – prowadzę badania naukowe z udziałem światowej klasy zawodników sportów walki i biegów maratońskich; jestem też autorką licznych publikacji naukowych, które ukazały się w prestiżowych zagranicznych czasopismach (Sports Medicine Open, Nutrient, Cancers). Poza studiami, swoją wiedzę wciąż poszerzam poprzez udział w licznych konferencjach i szkoleniach.

Dlaczego warto mi zaufać?

Jestem pasjonatką sportu oraz zdrowego stylu życia, zwolenniczką strategii żywieniowych popartych dowodami naukowymi. Uważam, że dieta powinna być do każdego dopasowana indywidualnie, z uwzględnieniem stanu zdrowia, stylu życia oraz preferencji.

Doświadczenie jako dietetyk zdobywałam współpracując z wysokiej klasy zawodnikami sportów walki, crossfitu, gimnastyki, a także z pacjentami cierpiącymi na różnego rodzaju zaburzenia metaboliczne.

Bardzo dobrze rozumiem potrzeby osób aktywnych fizycznie, ponieważ od dzieciństwa związana jestem ze sportem. Jestem  czterokrotną Mistrzyni Polski w aerobiku sportowym, zdobywczynią Pucharu Polski  2022, wielokrotną medalistką Mistrzostw Polski i Pucharu Polski oraz reprezentantką Polski na Mistrzostwach Europy w 2019 roku. Dodatkowo amatorsko trenuję cross fit, w przeszłości przez kilka lat trenowałam kick-boxing.

Ogromną satysfakcję sprawia mi poprawa wyników sportowych czy samopoczucia osób ze mną współpracujących !

Edukacja

    • Studia w Pierwszej Szkole Doktorskiej przy Gdańskim Uniwersytecie Medycznym (2019-2023)
    • Studia magisterskie na kierunku Dietetyka, na Gdański Uniwersytet Medycznym (2017-2019)
    • Studia licencjackie na kierunku Dietetyka, na Gdański Uniwersytet Medycznym (2012-2016)
    • Kurs Dietetyki Sportowej organizowany przez Akademię Dietetyki Sportowej
    • Konferencja Dietetyki Sportowej organizowana przez Akademię Dietetyki Sportowej
    • Żywienie i Suplementacja w sportach walki organizowane przez Feldman Nutrition
    • VIII i IX Kongres Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
    • Kurs Leczenia Żywieniowego w Warunkach Domowych i Szpitalnych organizowany przez Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego

Publikacje i wystąpienia

      • Wystąpienie podczas III Sympozjum Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, temat wystąpienia: ,,Wpływ mikrobiomu jelitowego na metabolizm pacjenta”.
      • Wystąpienie na Konferencji Młodych Naukowców nt.:. Analiza Zagadnienia, Analiza Wyników – Wystąpienie Młodego Naukowca; Edycja III; temat referatu: Wpływ mikrobiomu jelitowego na zdolności wysiłkowe sportowców.
      • Przeprowadzenie cyklu szkoleń ,,Żywienie młodych gimnastyków”
      • Przeprowadzenie szkolenia ,,Żywienie w sportach wytrzymałościowych”
      • Przewłócka, K., Folwarski, M., Kaczmarczyk, M., Skonieczna-Żydecka, K., Palma, J., Bytowska, Z. K., Kujach, S., & Kaczor, J. J. (2023). Combined probiotics with vitamin D3 supplementation improved aerobic performance and gut microbiome composition in mixed martial arts athletes. Frontiers in Nutrition, 10, 1–13.
      • Przewłócka, K., Kujach, S., Sawicki, P., Berezka, P., Bytowska, Z. K., Folwarski, M., Kowalski, K., & Kaczor, J. J. (2023). Effects of probiotics and vitamin D3 supplementation on sports performance markers in male mixed martial arts athletes: a randomized trial. Sports Medicine – Open, 9, 1–13.
      • Bytowska, Z. K., Korewo-Labelle, D., Berezka, P., Kowalski, K., Przewłócka, K., Libionka, W., Kloc, W., & Kaczor, J. J. (2023). Effect of 12-week BMI-based vitamin D3 supplementation in Parkinson’s disease with deep brain stimulation on physical performance, inflammation, and vitamin D metabolites. International Journal of Molecular Sciences, 24, 1–13.
      • Bytowska, Z. K., Korewo-Labelle, D., Kowalski, K., Libionka, W., Przewłócka, K., Kloc, W., & Kaczor, J. J. (2023). Impact of 12 weeks of vitamin D3 administration in Parkinson’s patients with deep brain stimulation on kynurenine pathway and inflammatory status. Nutrients, 15, 1–11. 
      • Jost, Z., Tomczyk, M., Chroboczek, M., Calder, P. C., Fisk, H. L., Przewłócka, K., & Antosiewicz, J. (2022). Increased plasma L-arginine levels and L-arginine/ADMA ratios after twelve weeks of omega-3 fatty acid supplementation in amateur male endurance runners. Nutrients, 14, 1–10.
      • Przewłócka K, Folwarski M, Kaźmierczak-Siedlecka K, Skonieczna-Żydecka K, Kaczor JJ.,,Gut-Muscle Axis Exist and May Affect Skeletal Muscle Adaptation to Training”, Nutrients, 2020;12(5):E1451
      • Kaźmierczak-Siedlecka K, Dvořák A, Folwarski M, Daca A, Przewłócka K, Makarewicz W. Fungal Gut Microbiota Dysbiosis and Its Role in Colorectal, Oral, and Pancreatic Carcinogenesis. Cancers (Basel), 2020 12(5):E1326
      • Starz E, Wzorek K, Folwarski M, Kaźmierczak-Siedlecka K, Stachowska L, Przewłócka K, Stachowska E, Skonieczna-Żydecka K. .,, The Modification of the Gut Microbiota via Selected Specific Diets in Patients with Crohn’s Disease”, Nutrients, 2021,13,2125
      • Starz E, Wzorek K, Folwarski M, Kaźmierczak-Siedlecka K, Stachowska L, Przewłócka K, Stachowska E, Skonieczna-Żydecka K. Reply to Cantarelli et al. Chronic Recurrent Multifocal Osteomyelitis Associated with Crohn Disease: A Potential Role of Exclusion Diet? Comment on „Starz et al. The Modification of the Gut Microbiota via Selected Specific Diets in Patients with Crohn’s Disease. Nutrients 2021, 13, 2125”. Nutrients 2021 Nov 10;13(11):4007.
      • Kaźmierczak-Siedlecka K, Stachowska E, Folwarski M, Przewłócka K, Makarewicz W, Bryl E. The potential of gut microbiome as a non-invasive predictive biomarker for early detection of pancreatic cancer and hepatocellular carcinoma. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2021 Dec;25(23):7275-7284.